Kalkulator BMI
Kalkulator obliczający BMR (Basal Metabolic Rate)
To jedno z podstawowych narzędzi dietetyków, pomagające obliczyć dzienne zapotrzebowanie energetyczne każdej osoby,
w zależności od jej stylu życia i indywidualnych potrzeb.
Zapotrzebowanie kalorii to inaczej wydatki energetyczne organizmu w ciągu dnia.
Średnie zapotrzebowanie energetyczne dla osoby dorosłej wynosi od 1600 do 3000 kalorii dziennie. Kalkulator kcal jest narzędziem dla osób dorosłych, które chcą:
- zredukować masę ciała,
- nabrać masy ciała,
- utrzymać całkowitą liczbę kalorii.
Poznanie wskaźnika BMR pozwala łatwiej rozplanować codzienny jadłospis,
a także utrzymać kontrolę nad zdrowym żywieniem. Kontrolowanie spożycia kalorii pomaga lepiej zrozumieć, ile kalorii potrzebuje organizm do utraty, przybrania albo utrzymania konkretnej wagi. Wiedza na temat tego, ile się je, do podstawa do uzyskania zamierzonego efektu. Dobre nawyki, powiązane ze sprawdzaniem przelicznika BMR to kontrola porcji
i wybór pokarmów bogatych w składniki odżywcze.
Kalkulator kalorii
Obliczanie BMR nie jest wystarczające, w przypadku wyznaczenia tego, ile kalorii w ciągu dnia powinno się jeść. Uwzględnić należy dodatkowo podjętą aktywność fizyczną (PAL – Physical Activity Level). Jej wskaźnik dla osób dorosłych wynosi:
- przy siedzącym trybie życia: 1,4
- przy umiarkowanej aktywności fizycznej: 1,6
- przy aktywnym trybie życia: 1,75
- przy bardzo aktywnym trybie życia: 2
- przy wyczynowym uprawianiu sportu: 2,2 do 2,4.
Zależności ważne przy wyznaczeniu BMR to:
- wzrost i masa ciała – wydatek energetyczny jest większy u osób z nadwagą i otyłych aniżeli u osób szczupłych,
- płeć – BMR i całkowita przemiana materii są wyższe u mężczyzn, ponieważ u kobiet większy jest udział tkanki tłuszczowej,
- wiek – tempo przemiany materii wraz z wiekiem spada, wobec czego osoby starsze mają mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne,
- aktywność fizyczna – już nawet niewielka aktywność fizyczna zwiększa wydatkowanie energetyczne.
Skorzystaj z kalkulatora kalorii, aby poprawnie oszacować kaloryczność swojej diety.