Jaka dieta przy jelicie drażliwym?

dieta przy jelicie drażliwym

Zespół jelita drażliwego to dość uciążliwe schorzenie. Jednak istnieją skuteczne sposoby na to, by znacząco poprawić swój komfort życia i niezwykle ważna okazuje się tutaj dieta. W takim razie jak powinien wyglądać codzienny jadłospis? Co jeść na chore jelita, a czego się wystrzegać? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym tekście. Koniecznie zapoznaj się z jego treścią!

Zespół wrażliwych jelit – czym jest i jakie są jego przyczyny?

Zespół jelita drażliwego (z ang. irritable bowel syndrom – IBS, po polsku ZJD), inaczej nadpobudliwość jelita grubego lub potocznie zespół wrażliwych jelit, to jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń przewodu pokarmowego. Charakteryzuje się przewlekłymi bólami, które zazwyczaj występującymi z lewej strony podbrzusza. Nasilają się po posiłku. Jednak zoladek drazliwy objawy daje też inne, dość nieprzyjemne. Przy IBS może pojawiać się dyskomfort związany z wypróżnianiem, a więc na przykład zaparcia, biegunki, czy brak możliwości pełnego wypróżnienia. Do tego wzdęcia i skurczy. Wygląd stolca też może budzić zaniepokojenie, zwłaszcza jeśli jest półpłynny i występuje w nim śluz. Czasami przy tym schorzeniu pojawiają się nudności, zgaga, wymioty i uczucie niepokoju. Przyczyny występowania zespołu jelita drażliwego nie są do końca znane. Jednak wyróżnia się kilka czynników, które mogą odpowiadać za rozwój choroby. Mowa tutaj na przykład o zaburzeniu flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii lub po podróżach do egzotycznych krajów. Za pieczenie w jelitach przyczyny mogą być związane z nieprawidłową motoryką jelit lub nadwrażliwością trzewnej. Poza tym stres, długotrwałe napięcie emocjonalne, czy inne tego typu sytuacje też mogą przyczynić się do wystąpienia choroby.

Jak uspokoić jelito drażliwe dietą?

Dobrze skomponowana dieta jest w stanie złagodzić dolegliwości i poprawić komfort życia osób, które zmagają się z tym schorzeniem. Jak zatem powinna wyglądać dieta przy nadwrażliwości jelit? Na pewno warto postawić tutaj na jadłospis dostosowany do postaci choroby i występujących objawów. Na zespół jelita drażliwego co jeść? W czasie biegunek dieta lekkostrawna przy chorych jelitach się sprawdza i niskotłuszczową, z niewielką ilością błonnika. Jeśli zmagamy się z zaparciami, to już ilość błonnika powinna być zwiększona. Wesprze zatrzymywanie wody i ułatwi wypróżnianie. Wówczas dieta na chore jelita jadłospis powinna opierać na produktach z mąki razowej i warzywach. Dobrze działa też kefir na jelito drazliwe, suszone owoce i otręby. Nie możemy też zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu. Dziennie trzeba pić nie mniej niż 2 litry wody. Do tego warto sięgać po ziołowe. Mięta i rumianek na jelito drażliwe jest szczególnie polecana. Posiłki z kolei musimy jeść powoli, najlepiej w mniejszych porcjach. Warto zadbać, by ich temperatura była optymalna. Nie mogą być ani za gorące, ani też za zimne. Po jedzeniu dobrze jest też chwilę odpocząć.

Niewątpliwie na jelito drażliwe dieta sprawdzi się taka, która ogranicza spożycie fermentujących i krótkołańcuchowych węglowodanów (FODMAP). Dokładnie mówiąc, tworząc jadłospis, należy unikać produktów zawierających laktozę, fruktozę, galaktyny, fruktany i poliole. Zwykle dieta przy wrażliwych jelitach przebiega w trzech etapach. Pierwszy trwa od dwóch do sześciu tygodniu. Wówczas trzeba ograniczyć produkty bogate w FODMAP. W ich miejsce wprowadzamy te, które mają niską zawartość FODMAP. Drugi etap trwa od ośmiu do dwunastu tygodni i wiąże się z tym, że  na zespół jelita drażliwego dieta ponownie jest poszerzana o wcześniej wykluczone produkty. Oczywiście nie są wprowadzane wszystkie naraz. Zwykle włącza się jeden produkt bogaty w FODMAP co około trzy dni i obserwuje reakcję organizmu na jego spożycie. Jeśli nie pojawią się niepokojące objawy, może on pozostać w diecie. Ostatni etap wiąże się ze skomponowaniem indywidualnej diety, która będzie bezpieczna w stosowaniu.

Co jeść na jelita, a czego unikać?

Biorąc pod uwagę zasady diety FOODMAP, można stworzyć bardzo różnorodny i smaczny jadłospis. Zatem co jesc przy jelicie drażliwym? Na pewno podstawą dobrze zbilansowanej diety będą warzywa i owoce. Są źródłem witamin, minerałów i innych składników, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie polecane jest, by dieta przy chorobie jelita drażliwego uwzględniała takie warzywa jak pomidory, sałata, szpinak i zielona fasolka. Do tego fasolka szparagowa, papryka, marchew, ogórki, oliwki, ziemniaki i bakłażan. Niektórych może to zdziwi, ale imbir na jelito drażliwe można jeść. Dozwolone są też selery, cukinia, jarmuż i rzodkiewka. Dobra dieta przy nadwrażliwym jelicie powinna wiązać się z jedzeniem melonów, kiwi, cytrusów i truskawek. Inne polecane owoce to ananas na jelita, niedojrzałe banany, rabarbar i winogrona. Układając menu, pamiętajmy, że twardy ser w jelicie nie spowoduje żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Zatem nie musimy rezygnować z jedzenia cheddara, parmezanu, camemberta, brie, mozzarelli i fety. Na zespol jelita nadwrazliwego dieta powinna uwzględniać kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, owoce morza i tofu. A jajka a zespół jelita drażliwego? Tutaj też nie ma żadnych przeciwwskazań, by codzienne menu opierać o jajka. Na liście dozwolonych produktów znajdziemy też mleko bez laktozy lub roślinne, pieczone mięso, orzechy, gorzką czekoladę i masło orzechowe. Nawet nie jest zabronione jedzenie dżemu, czy syropu klonowego. 

A co z produktami zakazanymi? Zespół jelita drażliwego czego nie jeść? Choć warzywa pozwalają dostarczyć wielu cennych składników, to powinniśmy ograniczyć jedzenie jednej grupy. Mowa tutaj o warzywach wzdymających, a więc szparagach, kalafiorze, cebuli, czy kukurydzy. Do tego z menu lepiej wyeliminować grzyby, groch, karczochy i brukselkę. Ograniczenia dotyczą też pewnych owoców. Czego nie jeść przy jelicie drażliwym z owoców? Najlepiej unikać śliwek, gruszek, jabłek, arbuzów i wiśni. W temacie awokado a jelita też nie mamy zbyt dobrych wiadomości, ponieważ zaleca się jego unikanie. Do tego ograniczyć powinniśmy spożywanie mango i dojrzałych bananów. Z nabiału niewskazane są tłuste śmietany i jogurty. Mleko owsiane, wodę kokosową i mleko sojowe też lepiej wyeliminować z diety. Jeśli na jelito drażliwe leczenie dietą jest zalecane, to trzeba zrezygnować z jedzenia pszenicy, migdałów, orzechów nerkowca i roślin strączkowych. Dobra dieta w zjd nie wiąże się z jedzeniem miodu i korzystaniem ze słodzików. Jeszcze czego unikać przy zespole jelita drażliwego? Żywność wysokoprzetworzoną, a więc głównie fast foody, słone przekąski i gotowe produkty. Jeśli przy tym schorzeniu towarzyszą nam biegunki, to warto wyrzucić z menu kawę, ostre przyprawy i napoje gazowane. 

Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-w-zespole-jelita-drazliwego/