Jakie znaczenie mają antyoksydanty w diecie i jakie są ich dobre źródła?

znaczenie antyoksydantów w diecie

Bardzo często słyszymy o tym, że ważna jest obecność antyoksydantów w codziennej diecie. Tylko co to dokładnie oznacza? Jakie znaczenie mają antyoksydanty w diecie? Jakie produkty powinniśmy wprowadzić do jadłospisu, by uzupełnić ich optymalną ilość? Tego i kilku innych rzeczy dowiesz się z naszego artykułu. Koniecznie zapoznaj się z jego treścią!

Co to są przeciwutleniacze

Co to są przeciwutleniacze w żywności? 

Zacznijmy od podstaw, a więc od określenia, co to są przeciwutleniacze w żywności. Co skrywa się pod ich nazwą? Przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, to grupa naturalnie występujących związków. Ich głównym zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami tlenowymi. Jednak istotna jest też ochrona organizmu przed utlenianiem, które przyczynia się do uszkodzeń  komórek i występowania różnych schorzeń. Wprowadzając do codziennej diety produkty bogate w antyoksydanty, możemy zwiększyć ochronę przed stresem oksydacyjnym. Jego efektem są dolegliwości ze strony układu krążenia, cukrzyca, nowotwory o różnym podłożu i problemy reumatyczne. Tym samym dieta bogata w antyoksydanty sprawi, że będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Do tego poprawi się nasza odporność, więc będziemy mniej podatni na infekcje. Do tego dobrze skomponowana dieta antyoksydacyjna doprowadzi do spowolnienia procesów starzenia. Nasza skóra będzie zdrowa, promienna i znikną problemy skórne. Poprawi się nawet nasze ogólne samopoczucie. 

Antyoksydanty w diecie

Antyoksydanty w diecie – jakie produkty brać pod uwagę?

Wiemy już, jak ważne są antyoksydanty w diecie. Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak ustalić, jakie produkty pozwolą nam uzupełnić ich optymalną ilość. Jak zatem powinna wyglądać dieta antyoksydacyjna? Tak naprawdę włączenie do menu różnych produktów pochodzenia roślinnego wystarczy. To bowiem one są najlepszym źródłem antyoksydantów. Nic więc dziwnego, że dieta bezmięsna uznawana jest za jedną ze zdrowszych. Po tym przykładzie widać, że może korzystnie wpływać na nasz organizm. Za najlepsze źródła antyoksydantów w jedzeniu uznaje się owoce jagodowe. Dlatego dieta antyoksydacyjna jadłospis powinna opierać na truskawkach, czarnych jagodach i jeżynach. Do tego warto sięgać po borówki, czarny bez, maliny i aronię. Jeśli chcemy przemycić przeciwutleniacze w jedzeniu, to możemy jeść też inne owoce. Dobrym wyborem będą jabłka, śliwki, winogrona, pomarańcze i grejpfruty. Układając codzienne menu, nie możemy zapomnieć o warzywach. Przeciwutleniacze przykłady polecanych warzyw to czerwona kapusta, buraki, fasola, szpinak, jarmuż, brukselka i natka pietruszki. Jednak to nie wszystko, ponieważ jadłospis warto rozbudować o bataty, marchew, dynię, cebulę i czosnek. Wielu z nas nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, że dieta bogata w przeciwutleniacze powinna opierać się na piciu zielonej herbaty. Polecane są też oleje roślinne, w tym na przykład oliwa z oliwek i olej rzepakowy. W codziennym menu warto zadbać o obecność orzechów włoskich, ciemnej czekolady i kakao. Na korzyść nam wyjdzie wykorzystanie naturalnych przypraw (cynamon, kurkuma, curry) i ziół (oregano, tymianek, bazylia). Nawet czerwone wino wytrawne jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Pamiętajmy jednak, by przeciwutleniacze w żywności przykłady nie stanowiły podstawy całego jadłospisu. Warto też bazować na innych zasadach zdrowego odżywiania i pamiętać o optymalnej ilości błonnika w diecie, białka, czy minerałów. Kluczowe jest również to, by codziennie dostarczać takiej ilości kalorii, która będzie zgodna z naszymi potrzebami. 

przeciwutleniacze kawa

Przeciwutleniacze w diecie – czy picie kawy wyjdzie nam na korzyść?

A jak ma się zależność kawa przeciwutleniacze? Czy picie kawy może wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie? A może wręcz przeciwnie? Okazuje się, że negatywny wpływ kawy na funkcjonowanie organizmu nie ma poparcia w praktyce. Oczywiście mówimy tutaj o umiarkowanym jej spożywaniu, a nie o nadmiarze. Bowiem picie kawy sprawi, że przeciwutleniacze w diecie też się pojawią. Dokładniej mówiąc dotyczy to kwasu chlorogenowego i kawowego, który znajduje się w dobrej jakości kawie ziarnistej. Najlepiej przygotowywać ją w ekspresie ciśnieniowym i pamiętać, by nie przesadzać z ilością kofeiny w organizmie. 

Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-bogata-w-przeciwutleniacze/