Kalafior to znane warzywo kapustne o właściwościach zdrowotnych, które pojawia się w jadłospisie różnych diet pudełkowych. Co daje jego jedzenie i ile kalafior kcal ma w cateringu? Tego dowiesz się z naszego artykułu!
Ile kcal ma kalafior w diecie pudełkowej?
Kalafior ma niską kaloryczność, więc jest idealnym warzywem nie tylko dla osób dbających o swoją sylwetkę i chcących zdrowo się odżywiać, ale też próbujących zrzucić zbędne kilogramy. Pozwala ograniczyć ilość spożywanych kalorii i stanowi ważny element diet redukcyjnych i niskowęglowodanowych. 100 g surowego kalafiora kcal ma zaledwie 25. Z kolei kalafior gotowany kcal zachowuje podobne (zarówno gotowany na wodzie, jak i na parze) i to potwierdza „Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych” (IŻŻ, 2021). Musimy jednak pamiętać, że kaloryczność tego warzywa będzie zmieniać się w zależności od dodatków, z jakimi będziemy chcieli go zjeść. Przykładowo kalafior panierowany kalorii ma o wiele więcej lub smażony w głębokim tłuszczu. W takiej formie 100 g kalafior kalorii ma już około 80 i nie wpływa zbyt korzystnie na nasze ogólne samopoczucie i zdrowie. Dlatego na diecie pudełkowej to warzywo serwowane jest głównie na surowo, gotowane lub duszone. Chrupany na surowo kalafior może być ciekawą formą przekąski. Gotowany lub duszony stanowi dodatek do sałatek, zup, zup krem, sosów, mięs i ryb.
Jakie wartości odżywcze ma kalafior na diecie pudełkowej?
Kalafior jest nie tylko niskokaloryczny, ale ma też bardzo dobre wartości odżywcze. To cenne źródło błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie i poziom cholesterolu we krwi, węglowodanów, które dostarczają nam energii i białka budującego mięśnie. Musimy jednak rozumieć, że surowy kalafior wartości odżywcze będzie miał inne w diecie pudełkowej, niż po obróbce termicznej.
100 g surowego kalafiora ma następujące wartości odżywcze:
- 4,9 g węglowodanów,
- 2,5 g białka,
- 0,3 g tłuszczu,
- 2,5 g błonnika,
- 56 mg witaminy C.
Wartości odżywcze 100 g ugotowanego kalafiora to:
- 2,3 g białka,
- 4,4 g węglowodanów,
- 0,2 g tłuszczu,
- 2,4 g błonnika,
- 48 mg witaminy C.
Omawiając wartości odżywcze kalafiora, warto wspomnieć o szerokim spektrum witamin i minerałów, w tym:
- witaminy C, która wspiera odporność organizmu i uczestniczy w produkcji kolagenu,
- witamin z grupy B (B1, B2, B6) wspomagających procesy metaboliczne i funkcjonowanie układu nerwowego,
- witaminy K niezbędnej dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości,
- potasu regulującego ciśnienie krwi,
- magnezu i wapnia, które wpływają na pracę mięśni i współtworzą struktury kości,
- żelazo, miedź i cynk, które wspierają odporność i prawidłowe działanie wielu enzymów w organizmie.
Warto też wspomnieć o obecności w kalafiorze takich fitoskładników jak sulforafan i inne glukozynolany, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior w diecie pudełkowej?
Dzięki bogactwu witamin, minerałów, błonnika i fitoskładników kalafior pełni niezwykle ważny element zdrowej i zbilansowanej diety pudełkowej. Jego regularne jedzenie może zapewnić takiej korzyści jak:
- wsparcie trawienia (błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom)
- utrzymanie właściwego ciśnienia i ograniczenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego,
- wsparcie odporności organizmu,
- neutralizacja działania wolnych rodników,
- łatwiejsze utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- zdrowe kości,
- ochrona przed chorobami nowotworowymi, w tym jelita grubego, piersi i prostaty.