Hummus to jedna z głównych przekąsek kuchni Bliskiego Wschodu, która cieszy się dużą popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Tradycyjny hummus skład ma bardzo prosty i ogranicza się zaledwie do ciecierzycy, oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Jednak jego smak, uniwersalne zastosowanie i walory zdrowotne sprawiają, że nie może go zabraknąć w codziennej diecie, w tym również w jadłospisie cateringu dietetycznego. Co daje jedzenie hummusu?
Jakie są wartości odżywcze hummusu w diecie pudełkowej?
Hummus to bardzo odżywczy produkt, bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Stanowi najlepsze źródło roślinnego białka i z tego powodu jest nieodzownym elementem pudełkowej diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ to niezbędny składnik do budowy mięśni, kości i skóry. Hummus błonnik też dostarcza i korzystnych dla zdrowia jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To dobre źródło potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Hummus witaminy zawiera takie jak: witamina A, witaminy z grupy B i witamina C, która wspiera naturalną odporność organizmu.
15 g hummus wartości odżywcze ma następujące (1 łyżka hummusu):
- 0,73 g białka
- 3,02 g węglowodanów,
- 0,04 g cukru,
- 0,60 g błonnika,
- 1,29 g tłuszczu,
- 1,19 mg witaminy C.
Czy hummus jest kaloryczny?
Trudno jednoznacznie określić kaloryczność hummusu, ponieważ wpływa na nią wiele czynników, w tym wykorzystane składniki. Oczywiście w cateringu dietetycznym stawia się na naturalne produkty, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu serwowany hummus jest zdrowy. Mimo wszystko zwykle 100 g produktu to około 150-300 kalorii. Czy hummus jest lekkostrawny? Tak i przyczynia się do tego m.in. błonnik, który pomaga usuwać resztki pokarmu z jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie się. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że hummus na odchudzanie jest polecany. Mogą go spożywać zarówno dorośli, jak i osoby starsze, ale w umiarze i nasi eksperci zawsze dbają, by nie przekraczać dozwolonych porcji tego produktu w jadłospisie.
Co daje regularne spożywanie hummusu na diecie pudełkowej?
Hummus to smaczny dodatek do wielu potraw w cateringu dietetycznym, zarówno w postaci pasty na kanapki, jak i dipu do surowych warzyw, który może dobroczynnie wpłynąć na nasz organizm. Wysoka zawartość błonnika i białka sprawia, że na dłużej zapewnia sytość po posiłkach i pozwala uniknąć podjadania, czy przejadania się. Hummus właściwości odchudzające wykazuje i ułatwia utrzymanie aktualnej masy ciała. Prosty skład sprawia, że hummus ig ma niski, co oznacza, że nie powoduje nagłego skoku glukozy i insuliny we krwi, a to zapobiega problemom z cukrzycą i insulinoopornością. Witaminy i minerały w tym produkcie wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i chronią przed rozwojem poważnych schorzeń, w tym nawet nowotworu. Jednak jak zawsze kluczem do dobrego zdrowia nie będzie dieta bazująca wyłącznie na hummusie, lecz na różnorodnych produktach. Dlatego w cateringu dietetycznym stawia się na zbilansowany jadłospis, który dodatkowo można dostosować pod indywidualne potrzeby organizmu.