Ogórek kiszony w cateringu dietetycznym – kaloryczność i wartości odżywcze

ogórek kiszony w cateringu dietetycznym

Każdy nasz catering dietetyczny opiera się na produktach pełnowartościowych i bogatych w witaminy. Dlatego znajdziesz w nim rozmaite warzywa i owoce, a także kiszonki, w tym przede wszystkim ogórki kiszone. Sprawdź, jaką mają kaloryczność, a także, z jakiego powodu są tak bardzo zdrowe.

ogórek kiszony w diecie pudełkowej

Dlaczego warto spożywać ogórki kiszone, będąc na diecie pudełkowej?

Dieta pudełkowa to zestaw zdrowych posiłków, które dopasowujemy do potrzeb żywieniowych osób z różnymi problemami zdrowotnymi, a także do ich trybu życia. W naszych dietach dość często pojawiają się ogórki kiszone, ponieważ są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Ile kalorii ma ogórek kiszony? W 100 g ogórka znajduje się zaledwie 11 kcal. Dlatego jedząc je nawet w większej ilości, trudno będzie przekroczyć dzienną dawkę kalorii. Należy tylko pamiętać, że łącząc ogórki z innymi produktami takimi, jak, chociażby majonez, olej, czy śmietana, ich kaloryczność automatycznie wzrośnie. Wykorzystując ogórki w naszych dietach, dbamy o to, aby połączenia te były jak najkorzystniejsze i bezpieczne dla zdrowia osób, które będą spożywać te posiłki. Zatem biorąc pod uwagę kaloryczność, warto jeść te kiszonki. A jakie wartości odżywcze mają ogórki kiszone?

ogórek kiszony jakie ma wartości

Jakie wartości odżywcze ma ogórek kiszony?

Zacznijmy od tego, ile ogórek kiszony ma węglowodanów. W 100 g jest ich 1,7 g. Dodatkowo zawiera 0,5 g białka, 0,1 g tłuszczu oraz 1,2 g błonnika. Ogórek kiszony charakteryzuje się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi. To dlatego, że jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, a także wapnia.

Zważywszy na to, ile kcal ma ogórek, jest on doskonałym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Poza tym ogórki kiszone są naturalnym probiotykiem, skutecznie wzmacniają odporność organizmu i oczyszczają go. Zawierają kwas mlekowy, który powoduje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit. Wykazują się też korzystnym działaniem na mikroflorę jelitową. Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego, zapobiegają zaparciom, a co ciekawe, wywołują uczucie sytości. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego uczestniczą w syntezowaniu witaminy K oraz witamin z grupy B. Ogórki kiszone na diecie to bardzo dobrym wybór, ponieważ obniżają poziom cholesterolu we krwi, a w ten sposób zmniejszają ryzyko takich chorób jak miażdżyca czy choroby serca. Ogórki jedzone po ukiszeniu zapobiegają anemii. Dodatkowo poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.

ogórek kiszony w jakim cateringu

Jak często i w jakich posiłkach pojawia się ogórek kiszony w cateringu dietetycznym?

Przygotowując posiłki w ramach cateringu dietetycznego, dbamy o to, aby zdrowe produkty i składniki pojawiały się w nich z odpowiednią częstotliwością. Dlatego ogórki kiszone wykorzystujemy do sałatek, surówek i zup. Często zdobią nasze kanapki i stanowią zdrowy dodatek do dań obiadowych z mięsem. Dla naszych klientów wybieramy wyłącznie wysokiej jakości ogórki kiszone, które zostały ukiszone w zgodzie ze sprawdzoną, tradycyjną recepturą.

Ze względu na to ile kalorii mają ogórki, a także, jakimi właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi się wyróżniają, chętnie przygotowujemy z nich różnego rodzaju diety. Możesz spodziewać się ogórków w diecie odchudzającej, niski IG, sport, wegetariańskiej, vege, standard czy office.

Ogórki kiszone mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, ale należy pamiętać, że są jednocześnie źródłem sodu. Z tego powodu ich spożycie powinny ograniczać osoby, które borykają się z problemem nadciśnienia tętniczego, przewlekłymi chorobami układu pokarmowego i wrzodami żołądka. Przygotowując poszczególne diety, zawsze mamy to na uwadze, bo naszym celem jest dostarczanie gotowych posiłków przygotowanych w odpowiedzi na indywidualne potrzeby i ograniczenia żywieniowe naszych klientów.

ogórki kiszone w diecie

Podsumowanie

Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe ze względu na ogrom witamin i wartości odżywczych. Ponadto są niskokaloryczne, więc mogą je jeść także osoby na diecie odchudzającej. To właśnie dlatego często wykorzystujemy je do przygotowania zdrowych i wartościowych posiłków w ramach cateringu, który oferujemy.